Oldal kiválasztása

Magyarországon használt legtöbb bankkártyás fizetési megoldások

Amennyiben WordPress oldalad van, WooCommerce webáruház bővítménnyel, lehetőséged van számtalan lehetőséged van bankkártyás fizetés használatára. Ebben a cikkben ezeket a lehetőségeket mutatom be, összefoglalva, kis leírásokkal fűszerezve, hogy a számodra megfelelő döntést tudd hozni.

Paylike.hu

Induló bankkártyás fizetési megoldások közül bátran ajánlom a paylike.hu szolgáltatását, összeszedtem az előnyét és a hátrányát is.

Pro

– azonnal el lehet indulni vele
– pár nap a hitelesítés, jóváhagyás
– alacsony tranzakciós és fix költségek (1,1% és +75 Ft tranzakciónként)
– könnyű, szenvedésmentes beállítás
– jó support
– elérhető magyar nyelv
– jól használható és részletes felület
– könnyen hozzáadhatunk új oldalakat
– kezeli az ismétlődő fizetést
– több pénznem használata fizetéshez és kifizetéshez
– elszámolás hetente
– könnyű visszatérítés
– könnyen kezelhető sandbox felület
– gyönyörű, egyszerű fizetési ablak saját oldalon
– ingyenes szerződéskötés
– ingyenes bővítmény

Kontra

– viszonylag kevésbé ismert, ezért a vásárlók nehezebben bíznak meg ebben a fizetési módban.
– 5%-os forgalom visszatartása 80 napig (ez később változtatható)

Ezenkívül a Paylike-ot több platformon is tudod használni (magentp, opencart, UNAS, stb), illetve könnyen tudsz fizetési linkeket is létrehozni. Ami nagy előnye még, hogy lehetőséged van elmenteni token formájában a bankkártya adatokat, így tökéletesen működik együtt a WooCommerce Subscriptions bővítménnyel, amivel különböző előfizetéseket tudsz létrehozni WordPress alatt.

Elszámolás és kifizetés minden héten szerdán történik, így az utalást a beállított számlaszámodra érkezik meg, általában csütörtök 12:00-ig.

Azt tudom tanácsolni, ha szeretnél az oldaladon vagy webshopodban bankkártyás fizetést és sürget az idő, akkor mindenképp érdemes egy pillantást vetni a paylike.hu szolgáltatására. Minél többen használják a Paylike-ot, akkor annál hamarabb terjed el a vásárlók körében és talán jobban megbíznak benne (mint a nagyobb szolgáltatókban).

WordPress bővítményt itt éred el: https://wordpress.org/plugins/payment-gateway-via-paylike-for-woocommerce/

SimplePay

Talán az egyik, ha nem a legismertebb bank szolgáltatása (OTP BANK), amely rendszerint stabilan működik. Hatalmas előnye az, hogy ezt majdnem minden vásárló ismeri, így ebben bíznak a legjobban. Kicsit nehézkes a szerződéskötés és fizetni is kell érte, de 2 hét alatt sikeresen le lehet zavarni az egész folyamatot.

Pro

– ebben bíznak a leginkább az emberek
– stabilan működik
– magyar nyelvű felület (és még több nyelv)
– jó support
– elszámolás hetente
– könnyű áttekinthetőség, letölthető riportok
– sandbox felület a teszteléshez
– ismétlődő fizetések kezelése
– egy kattintásos fizetés lehetősége (kártyaregisztrációs fizetés)
– nem kötelező OTP-s ügyfélnek lenned, így vállalati számla nem szükséges
– többféle pénzem kezelése
– banki átutalások automatikus kezelése
– átirányítás saját felületre
– SimplePay fiókkal rendelkező vásárlóknak gyorsabb fizetés

Kontra

– magasabb tranzakciós jutalék
– fizetős szerződés kötés
– sok papírmunka
– kapcsolattartóval lassabb kommunikáció
– fizetős bővítmény a használatért

Ha jól menő webáruházad van és nem szeretnél konverziót veszíteni (konkrétan vásárlást), érdemes szerződést kötnöd a SimplePay-el. A szerződéskötés összege várhatóan bruttó 60 000 Ft-ért érthető el, tranzakciós jutalék pedig vásárlásonként 1,5% körül alakul. Kifizetés pedig minden szerdán érkezik. Ami pozitívum, hogy nagyobb forgalom esetén lehet alkudni a tranzakciós jutalékról.

Ha szeretnél bővebb információt a szolgáltatásról, akkor ide kattintva értheted el.

CIB BANK

A SimplePay mellett érdemes megpróbálkozni a CIB Bankkal is. Amikor ezt a cikket írom, ingyenesen lehet csatlakozni az oldaladdal hozzájuk, így nem kell szerződéskötésért fizetned. Ahhoz, hogy tudj CIB fizetést használni, szükséges, hogy legyen CIB bankszámlád. Egyébként régebben Raiffeisenes voltam, váltottam CIB-re, mert sokkal jobb konstrukciós csomagot biztosítottak.

A vállalkozói számlanyitás személyesen történt egy bankfiókban, ami nagyjából 1 órát vett igénybe és viszonylag sok papírmunkával járt, de csak alá kellett írni. Amint a számla megvolt (ez azonnal megtörtént), utána indítja el a kapcsolattartó a webáruház felvitelét és szerződését.

Pro

– bíznak a CIB Bankban az emberek
– stabilan működik
– magyar felület
– elszámolás 2 napon belül, CIB fizetés esetén aznap
– ismétlődő fizetések kezelése
– egy kattintásos fizetés lehetősége (kártyaregisztrációs fizetés)
– akár 1%-os tranzakció (alapértelmezetten 1,5%, de ez alkudható)
– átirányítás saját felületre
– akár ingyenes szerződéskötés
– személyes kapcsolattartás
– kevesebb adatot kérnek be, gyorsabb átvilágítás
– könnyebben megadják az egy kattintásos és az ismétlődő fizetést

Kontra

– vállalati számla szükséges
– sok papírmunka
– fizetős bővítmény a használatért
– több manuális szöveg és kép elhelyezés (banki információk)

Személyes véleményem, hogy érdemes akcióban megkötni a szerződést a CIB Bankkal, mert jó kis kedvezményeket lehet kiharcolni. Az tisztán látszik, hogy fel szeretné venni a versenyt a többi bankkal és egy nagyobb szeletet szeretnének kiszakítani az internetes fizetési piacról.

Barion

Nagyon ígéretesnek indult, rengeteg webáruház szerződött le velük, aztán sajnos nagyon leterhelődtek és kicsit nehézkes a kommunikáció velük. Mindazonáltal azt gondolom, hogy egy elég nagy szeletet uralnak a bankkártyás fizetési piacon, így elég sok vállalkozóval (több mint 8000 kereskedő) rendelkeznek és bíznak is a felületben a vásárlók, így érdemes lehet használni.

Különböző díjcsomagokat ajánlanak, ami a tranzakciós jutalékokat érinti, kezdésnek a starter csomagjukban 1-1,5%-ot vonnak le, de egyedi jutalék is kiharcolható náluk.

Pro

– bíznak az emberek a Barionban
– többnyire stabilan működik
– magyar felület
– csökkenthető tranzakciós díjak
– ingyenes csatlakozás
– ismétlődő fizetések kezelése
– kártyaregisztrációs fizetés
– átirányítás saját felületre
– egyedi jutalék is elérhető
– Barion pixel használata (kevesebb jutalékért)
– Barion tárca használata
– Barion fiókkal rendelkező vásárlóknak gyorsabb fizetés

Kontra

– nehézkes kommunikáció
– lassú elfogadás
– bizonyos esetekben a pénzt visszatarthatják

Stripe

Nagyon sokáig nem volt elérhető ez a fizetési forma a magyarok részére, de mára már ez is változott, így lehetőséged van arra, hogy az internetes fizetést Stripe-on keresztül bonyolítsd le. Hátránya mindenképpen az, hogy nem ismeri még a magyarok többsége, így olyan vállalkozóknak érdemes használni, akik inkább tech körökben mozognak.

Pro

– gyors regisztráció
– hozzáértőnek könnyű beüzemelés
– elérhető ingyenes bővítmény, több rendszerhez
– szinte azonnal el lehet indulni vele
– ismétlődő fizetések kezelése
– nincs papírmunka

Kontra

– kevesen ismerik
– angol felület
– magyar support hiánya

Végszó

Azt gondolom, hogy jót tesz a piacnak, ha minél több piaci szereplő érhető el, nekünk vállalkozóknak, mert így jobb csomagok, kondíciók közül tudunk válogatni. Információim szerint hamarosan a Revolut (https://business.revolut.com) is belép a bankkártyás fizetés elfogadás piacára és reményeim szerint fenekestül fel fogja forgatni a piacot.

Összességébe elmondható az is, hogy fontos, hogy már 3 hónapja legyen egy működőd vállalkozásod, mert minden esetben végezhetnek (és végeznek is) céges átvilágítást. A jó hír azonban az, hogy minden szolgáltató esetében lehetőség van egyéni vállalkozóként is szerződni. Van ahol szükséges van vállalkozói számla (CIB Bank) nyitására.

A bankkártya elfogadás szerintem egy hatalmas lehetőség minden vállalkozás számára, nem kerülhető ki akkor sem, ha nincs webáruházad, hiszen digitálisan értékesíthető termékeid vannak.

Amennyiben szeretnéd, hogy segítsek kiválasztani a számodra legjobb megoldást, akkor keress meg bátran elérhetőségeim egyikén.

Dóka Bálint
Szerző: Dóka Bálint

2012 óta dolgozok kizárólag az interneten, több saját sikeres projektem is van. Főbb szakterületem a weboldalak készítése, illetve az ezzel járó teljes körű online megoldások. Vállalkozásoknak segítek abban, hogy sikeresebben működjenek, ezzel hozzájárulva céljaik megvalósításában.